Vetelissä on nyt tehty päätös kahden pienimmän kyläkoulun lakkauttamisesta ja ajattelin kirjotella tähän vähän ajatuksiani siitä. (Kameran laturi edelleen hukassa, niin en ole päässyt päivittämään esim. joulukortteja.)

 

Ei voi kun surulla seurata kuinka aikuiset ihmiset osaavat olla lapsellisia.
Lasten parhaasta puhutaan jatkuvasti. Sillä verukkeella saadaan vaikka mikä mielipide kuulostamaan oikeutetulta. Itse olen aikanaan käynyt osan ala-asteesta Heikkilässä ja osan keskustassa. Jos tältä pohjalta arvioin lasten parasta, niin en näe mitään lapsen parasta alle 30 oppilaan koulussa! Kaksiopettajaisessa koulussa ei opettajalla ole aikaa lapselle kun yhden 45min tunnin aikana pitää opettaa esim. kolmelle luokalle eri asiat. Yhdysluokat, joissa on vain kaksi ikäryhmää vielä jotenkin menevät, mutta kun ikäryhmiä rupeaa olemaan samassa yhdysluokassa enemmän, menee kaikki aika siihen asian selittämiseen, eikä yksittäisen oppilaan ohjaamiselle ja auttamiselle jää yhtään aikaa. Toisaalta se on myös aika rauhatonta kun pitää yrittää tehdä töitä itsenäisesti samalla kun opettaja selittää toiselle porukalle eri asiaa.

Itse koin, että opiskelurauha oli 23 oppilaan luokassa keskustassa paljon parempi kun yhteensä 17 oppilaan yhdysluokassa oli ollut. Meillä samassa luokassa oli siis 7 neljäsluokkalaista, neljä viidesluokalaista ja kuusi kuudes luokkalaista.

Myös koulukiusaamista ja ulkopuolisuuden tunnetta koin isommassa koulussa huomattavasti vähemmän. Kun pienessä koulussa katsotaan karsaasti jokaista vähänkin erilaista, on edes vähän isommassa koulussa paremmin tilaa yksilöllisyydelle ja erilaisuudelle. Ei varmaan ole ollut helppoa olla pienessä kylä koulussa ainoa oman sukupuolensa edustaja omalla luokalla. Tai toisaalta kun meidän luokalla oli kolme tyttöä, oli aina se tilanne, että vuorollaan yksi ei sopinut joukkoon.

Joissain nettikeskusteluissa on heitetty sellaista kommenttia, että näiden kahden P:n sijasta pitäisi lakkauttaa Tunkkari. No maantieteellisestihän se olisikin kaikkein järkevintä. Tunkkarilta on vain 4 kilometriä keskustaan. Ongelma tuleekin vain siinä, että Tunkkarin koulun oppilasmäärä ei yksinkertaisesti mahdu keskustaan.

Eniten kuitenkin tässä keskustelussa surettaa vanhempien asenne. Itse muistan kyllä samanlaista asennetta jo oman koulumme lakkauttamisen yhteydessä. Ja muistan kuinka äitini oli vihainen näille lapsiaan pelotteleville vanhemmille. Aikuisethan sen mielialan lapsiinsa siirtävät. Meillä kotona oltiin sillä mielellä, että no nyt vaihtuu koulu ja se uusi koulu on ihan koulu siinä missä edellinenkin. Eikä minulla ollut koskaan mitään ongelmia tai sopeutumisvaikeuksia keskustaan. En edes muista ensimmäistä päivääni keskustassa, joten ei se kovin paha ole voinut olla.

Esimerkiksi TÄMÄ uutinen on jotain mitä en voi ymmärtää. Pulkkisen ja Patanan vanhemmat lietsovat Räyrinki-vihaa lapsiinsa. Ja ne lapsethan siitä vain kärsivät. Kun tämä pieni joukko näiden kahden sivukylän lapsia tulee Räyrinkiin sillä mielialalla, että "Tämä on ihan paska paikka ja me vihataan teitä, kun veitte meiltä koulun", niin voi vain kuvitella kuinka vaikea näiden lasten on saada uusia kavereita. Ja kohta saamme lukea lehdistä Patanalaisten ja Pulkkislaisten vanhempien kitinää siitä, kuinka heidän lapsillaan on siellä paskassa koulussa ihan kamalaa. Että kyllä he tämän etukäteen jo tiesivät, ettei siellä ole lapsen hyvä olla.

Toisaalta jo melkein inhottaa lukea tuollaista Räyringin koulun mustamaalaamista. Terveystarkastaja ei löydä koulusta mitään ongelmaa (muuta kun sen sisäilman joka on jo ollut tiedossa ja johon ollaan puuttumassa), mutta silti nämä sivukylien ihmeet vain sattuvat tietämään, että jotain vikaa siellä on. Itse olen homeallerginen ja reagoin nopeasti tällaisiin asioihin. Olen ollut pitämässä iltapäiväkerhoa pari vuotta sitten kaikilla kolmella koululla ja tällainen oma mutu-tuntuma on, että huonoin sisäilma on noista kolmesta Pulkkisessa. Homereaktioita (nenän tukkoisuutta, päänsärkyä, ihottumaa) en miltään koululta huomannut saavani.

Toisaalta tuntuu myös kauhealta lukea siitä, kuinka vanhemmat vievät kostoksi lapset mielummin eri kouluun, jopa eri paikkakunnalle, kun sinne kouluun joka sai jäädä. Kauhealta siksi, että oman koston himon takia revitään lapset erilleen tutuista kavereistaan.

Toisaalta minulla on omat epäilykseni tästä Räyringin koulun terveydestä. Kovasti näyttää siltä, että omalle kiukulle, harmille ja sille kostolle pitää löytää oikeutus ja kun sellaista ei ole niin keksitään tämä koulun terveysongelma.

On ollut myös huvittavaa kuinka Pulkkisen ja Patanan asukkat valittavat tulevista yli 30km koulumatkoista. Tein vähän hakuja Googlemapsilla ja huomaisn, ettei Veteli ole paljon tuota 30 km pidempi.

  • Kaustisen rajalta (Veiskolantie) Vimpelin rajan lähelle (Patanantie 1010) on matkaa 25,6km
  • Kivikankaalta (Jyväskyläntie 2571) Kaustisen rajalle (Veiskolantie) näyttäisi olevan 30,5km.
  • Haukilahdesta (Haukilahdentie 820) on Kaustisen rajalle (Veiskolantie) 33km

Eli mistä ne yli 30km koulumatkat tulevat?

Patanan koululta on Räyringin koululle n. 9km. Patanan koululta Keskustan ala-asteelle on n. 20km

Pulkkisen koululta Räyringin koululle on noin 12 km. Pulkkisen koululta Keskustaan on n. 19km.

Ja sitten sieltä Haukilahdesta...  Sieltä on Pulkkiseen 8,5km, Räyrinkiin 20km ja keskustaan n. 28km.

 

Kun tähän suhteuttaa sen, että Pulkkislaiset uhkaavat viedä lapsensa naapurikuntiin kouluihin (kun tosiaan ne pitkät koulupäivät ovat lapselle heidän mukaansa huonoksi) niin tässä pari laskelmaa lähikouluista.

Vimpelissä Veteliä lähin koulu on Sääksjärvellä (Pajatie 17). Sinne on 41,5km.

Halsualla pienimmät oppilaat opetetaan Meriläisen koulussa (Uudentalontie 29) ja sinne on Pulkkisen koululta 25km.

Kaustisen keskuskoululle on Pulkkisesta matkaa 29km. Mutta nämä "isoja" keskustan kouluja hylkivät vanhemmat voisivat lapsiaan sinne tuskin viedä, joten seuraava vaihtoehto on Järvelän koulu, jonne on matkaa 26km.

Eli joka paikkaan huomattavasti pidemmästi kuin Räyrinkiin. Itse huomaan pienen ristiriidan siinä kuinka ensin vaahdotaan liian pitkistä koulupäivistä ja samaan syssyyn sitten uhataan viedä lapset kostoksi kauemmaksi. Siinä voi miettiä, että onko se sitten kosto kenelle. Minusta ainakin näyttää, että lapsille.

Ja kun koulen koosta puhutaan, niin eihän mikään koulu ole Vetelissä iso! Jos oikein muistan (tähän tietoon minulla ei nyt valitettavasti ole antaa kunnon lähdettä) 2007 Veteliin syntyi alle 40 lasta. Mitä järkeä tällaistakaan ikäluokkaa olisi ripotella viiteen kouluun!

Toivon todellakin, että Patanassa ja Pulkkisessa asuvat lasten vanhemmat nyt menevät itseensä, katsovat peiliin ja miettivät, miten turvaavat lapsilleen mahdollisimman helpon ja kivuttoman siirtymisen uuteen kouluun. Vastuu siitä, kuinka hyvin lapset muutokseen sopeutuvat on mielestäni vanhemmilla. Koulunvaihto on lapselle juuri niin kamala, kuin miten vanhemmat sen esittävät. Haluatteko pilata lastenne koulunkäynnin vuosiksi lähettämällä heidät uuteen kouluun vihaisina ja katkerina, vai avaatteko koulun vaihdon heille uutena mahdollisuutena tutustua uusiin kavereihin? Valinta on teillä. Itse olen erittäin kiitollinen omille vanhemmilleni, jotka esittivät koulun vaihdon aikanaan hyvässä valossa omista mielipiteistään riippumatta. Silloin koulun vaihdosta tuli seikkailu: ei painajainen.